Mętność wody – wskaźniki jakości wody do picia (część 1)

Wskaźniki jakości wód określają jakość wody tj. ilość i rodzaje zawartych w wodzie zanieczyszczeń. Podstawowy wskaźnik to mętność i tym parametrem zajmiemy się w dniu dzisiejszym.

Mętność to właściwość optyczna uwarunkowana obecnością nierozpuszczonych w niej cząstek pochodzenia nieorganicznego i organicznego, które rozpraszają i absorbują promienie świetlne. Mętność określana jest w mętnościomierzu Baylisa przez porównanie badanej wody z odpowiednio przygotowanymi wzorcami. Za jednostkę mętności przyjęto taką mętność, jaka powstaje, jeżeli do 1 dm3 wody destylowanej doda się 1 mg zawiesiny ziemi okrzemkowej lub kaolinu. Mętność mogą powodować wytrącające się:

  • związki żelaza,
  • manganu i glinu,
  • kwasy humusowe,
  • plankton,
  • cząstki skał i gleb,
  • osady denne,
  • zawiesiny odprowadzane do wód ze ściekami.

Oznaczenie mętności jest niezbędne przy ocenie wody do picia oraz wody do celów gospodarczych i przemysłowych. Mętność wody wpływa przede wszystkim na jej wygląd i smak. Wody mętne nie nadają sie do picia!

Norma: 1 NTU